GTAGames.nl

Hidden interiors universe

Van WikiGTA - De Nederlandse Grand Theft Auto Walkthrough!
Ga naar: navigatie, zoeken
TransFender uit GTA San Andreas als hidden interior

Het hidden interiors universe, ook wel kortweg hidden interiors of black hell genoemd ('verborgen interieurs' of 'zwarte hel'), bestaat uit alle interieurs en cutscene-decors van een bepaalde GTA. Deze locaties zijn normaal gesproken onbereikbaar, maar door glitches is het mogelijk een aantal van deze hidden interiors te bereiken. Het hidden interiors universe is niet hetzelfde als de blue hell, alhoewel er wel een aantal overeenkomsten zijn.

Beschrijving

Een schematische weergave van drie gebouwen met interieur.

Een interior is in principe niets meer dan een ruimte waar je komt door bijvoorbeeld een gebouw binnen te gaan. Misschien heb je gemerkt dat het beeld even zwart wordt bij verreweg de meeste interiors waar je naar binnen gaat. Dit komt omdat de ruimte die je binnenstapt geladen moet worden. Wat je echter niet merkt, is dat veel van de interiors zich niet in hun gebouw bevinden, maar bijvoorbeeld hoog in de lucht. Wanneer je door de deur stapt, verplaatst het spel je naar boven zonder dat je dit merkt. Toch zul je de interiors niet tegen komen wanneer je in het spel heel hoog naar boven zou vliegen, ook al gebruik je een trainer of een unlimited height cheat. Dit komt omdat de interiors zich niet in dezelfde 'wereld' bevinden als de begane grond. Er is een aantal extra werelden waarin de hidden interiors zich bevinden. Deze werelden noemen we 'hemelen'. Iedere hemel heeft een letter gekregen om ze uit elkaar te houden. De gewone wereld wordt bijvoorbeeld ook wel 'hemel K' genoemd. Wanneer je een gebouw binnenstapt word je dus zonder dat je het merkt naar de juiste coördinaten en de juiste hemel geteleporteerd. Om het wat eenvoudiger te maken zie je rechts een simpele weergave van een Hemel K met drie gebouwen. Ieder gebouw heeft een interieur, maar in Hemel K zijn ze dus hol. Wanneer je het rode huis binnengaat, word je naar het rode interieur in hemel X geteleporteerd.

Een schematische weergave van een hemel met twee van de drie interiors

Hemel X zie je links afgebeeld. Zoals je ziet, is de straat en het blauwe huis doorzichtig, omdat het blauwe huis zich in een andere hemel bevindt, en dus niet zichtbaar is in hemel X. Het gele huis bevindt zich daarentegen ook in hemel X, en kun je dus ook zien. Als je een manier vindt om zonder de deur te gebruiken uit het rode interieur te komen, dan zou je naar het gele huis kunnen. Stel je nu voor dat het rode huis een gebouw is waar je altijd naar binnen kan, zoals het VCPD HQ in GTA Vice City, of de Ganton Gym in GTA San Andreas, en het gele gebouw een interieur heeft waar je normaal gesproken niet kan komen, zoals Auntie Poulets huis, of Liberty City. Dan zou je via het rode interieur toch naar het gele interieur kunnen. Op die manier is het mogelijk om de speciale hidden interiors te bezoeken.

Verschillende soorten hidden interiors

Er zijn ruwweg vier verschillende soorten hidden interiors.

  • Ten eerste zijn er de interieurs waar je terecht komt door een gebouw binnen te gaan, en altijd toegankelijk zijn in het spel. Voorbeelden zijn de Vice Point Mall of de Burger Shot. De interieurs zijn ook via het hidden interiors universe te bereiken, maar het is natuurlijk veel eenvoudiger om gewoon via de deur naar binnen te gaan.
  • Ten tweede zijn er de interieurs waar je alleen tijdens een bepaalde missie kan komen. Wanneer de missie voltooid is, is het dus niet meer mogelijk om het interieur binnen te gaan. Voorbeelden zijn Jizzy's Pleasure Domes en Liberty City in GTA San Andreas.
  • Ten derde zijn er de decors waar de cutscenes zich afspelen. In een cutscene kun je niet vrij rondlopen, waardoor je bent aangewezen op datgene wat de cutscene laat zien. Al deze interiors bevinden zich in het spel, maar veel van de decors zijn niet via een normale weg te bereiken. Door gebruik te maken van het hidden interiors universe kun je de decors wel zelf verkennen. Deze interiors zijn vaak niet geheel 'solid', waardoor je niet overal kunt lopen. Voorbeelden hiervan zijn de intro in Marco's Bistro van GTA Vice City en de cutscenes in de Doherty Garage in GTA San Andreas. Ghost Town uit GTA III zou je ook onder dit type hidden interior kunnen scharen, alhoewel dit interieur zich wel in de normale speelwereld bevindt.
  • Ten slotte zijn er de interieurs die wel aanwezig zijn maar niet gebruikt worden in het spel. Deze interiors zijn soms niet volledig afgewerkt en soms geheel of gedeeltelijk 'unsolid', waardoor je niet overal kan lopen. Een voorbeeld hiervan is het interior Fanny Batter's Brothel in GTA San Andreas.

De laatste drie types zijn natuurlijk het interessantst voor fans die het Hidden interiors universe verkennen.

GTA III

De cel van de Kanbu, een van de vrij toegankelijke interiors
See image.png Hoofdartikel: Hidden interiors (GTA III)

In GTA III is er nog geen van een hidden interiors universe zoals dat in de andere delen van de trilogy te vinden is. De cutscenes van GTA III spelen zich veelal af in normaal bereikbare plekken zoals Salvatore's Gentlemen's Club en de toiletten in Belleville Park. Er zijn wel een aantal (bijna) onbereikbare locaties, zoals Donald Love's appartement en Joey's Garage en Ghost Town, deze locaties bevinden zich allemaal in de normale spelwereld. Er is dus geen sprake van hemelen met interiors die pas geladen worden wanneer zij betreden worden. De gebruikelijkste manieren om de interiors te verkennen zijn vliegen met de dodo en, op de pc-versie, het gebruik van een trainer met teleportfunctie zoals de GTA3 Ultimate Trainer.

GTA Vice City

See image.png Hoofdartikel: Hidden interiors (GTA Vice City)

In GTA Vice City treffen we de eerste echte hidden interiors aan. Door een gebouw binnen te gaan wordt het interieur geladen, en wanneer je het interieur verlaat wordt de buitenwereld weer geladen. Je kunt dit controleren door met de rocket launcher-truc of een jetpack van een trainer door de muur van bijvoorbeeld het Vercetti Estate te kijken; je zult geen interieur zien. De interieurs worden op hun echte plaats geladen, op Ken Rosenbergs kantoor, de Hyman Memorial Stadium arenas en Marco's Bistro na.


GTA San Andreas

Liberty City is het bekendste hidden interior van GTA San Andreas.
See image.png Hoofdartikel: Hidden interiors (GTA San Andreas) en Hidden interiors plattegrond (GTA San Andreas)

In GTA San Andreas bevinden zich bijzonder veel hidden interiors. Deze hidden interiors bevinden zich niet meer op hun echte locatie, zoals in GTA Vice City meestal het geval was, maar hoog in de lucht. Bovendien is het in GTA San Andreas mogelijk om veel van deze interiors te verkennen met behulp van de Ganton Gym Glitch. Deze bug maakt het mogelijk om met de jetpack in het hidden interior universe te komen. Het hidden interiors universe van GTA San Andreas bevat tevens veel ongebruikte interiors en is mede hierom erg populair bij fans. Een handig hulpmiddel om de hidden interiors van GTA San Andreas te verkennen is de teleporter San Andreas Place Manager.

Deze pagina is online te bekijken via "https://nl.wikigta.org/wiki/Hidden_interiors_universe"