GTAGames.nl

Verwijzingen naar de Grand Theft Auto-serie in reclames

Van WikiGTA - De Nederlandse Grand Theft Auto Walkthrough!
Ga naar: navigatie, zoeken

Hoofdartikel: Verwijzingen naar de Grand Theft Auto-serie

Dit artikel bevat verwijzingen naar Grand Theft Auto en Rockstar in reclames.


De hoofdpersoon geeft een gestolen tas terug aan een oud vrouwtje.

Coca Cola

In augustus 2006 werd door Coca Cola een reclame uitgezonden die onmiskenbaar van de GTA-reeks afgeleid was. Je zou zelfs wel kunnen stellen dat ze GTA wat op de hak namen.
Het begin van de reclame verraadt dat nog niet zo, maar het is wel duidelijk dat het van GTA afgekeken is. We zien een asociale rijstijl en de hoofdpersoon lijkt een winkel te gaan overvallen. Dit gebeurt niet en wanneer hij zelfs afrekent begint er een belletje te rinkelen. Dat wordt bevestigd als hij een auto aanhoudt en de bestuurder een colafles aanbiedt. Het is het begin van het anti-GTA-gebeuren, een fel contrast met wat je normaal gesproken in GTA ziet. De hoofdpersoon levert gevonden geld weer in, geeft geld en kleren weg en helpt zelfs een oud vrouwtje met haar gestolen tas.


De man wordt ingeklemd door de politie.

Friesche Vlag

Ergens rond september 2006 kwam er nog een GTA-achtige reclame op TV, ditmaal van Nederlandse bodem. Friesche Vlag heeft voor haar Breaker producten al heel wat reclames gemaakt waar je mensen iets ziet doen, waarbij je niet zou verwachten dat ze tijd hebben voor een tussendoortje. Echter, voor Friesche Vlag Breaker heb je altijd tijd. In de reclame zie je een hoofdpersoon die achtervolgt wordt door de politie. De interface doet totaal niet denken aan GTA maar de feeling wel. Een auto neemt een scherpe bocht rechts, raakt een andere auto en slaat 3 keer over de kop. Voordat de auto explodeert klimt de hoofdpersoon eruit en bij het horen van de politie sirenes slaat hij rennend op de vlucht. Je voelt 'm al aankomen, terwijl de persoon haast ingesloten is door de politie haalt hij ineens de Breaker te voorschijn. Hij neemt er wat van en rent ondertussen gewoon verder.


Vader speelt een game, zoon zit nog naast hem

HSBC

De Britse bank HSBC heeft ooit een reclame uitgezonden waar een game als GTA een grote rol in speelt.

Verschillende stills uit de reclame met aan de linkerkant gameplay-beelden van de videogame van vader en aan de rechterkant vergelijkbare beelden van de misdaden van zijn zoon

De reclame volgt een vader en zoon. Beiden zitten 's avonds laat op de bank, vader speelt een videogame die duidelijk geïnspireerd is op GTA. In de game steelt hij een auto en vlucht voor de politie. Zijn zoon staat op, loopt naar buiten, steelt een auto en vlucht voor de politie. De in-game beelden van het spel van vader worden afgewisseld met beelden van de zoon die aan het joyriden is. Vader raakt in de game betrokken bij een politieachtervolging, hij springt met zijn auto door een billboard.

Zijn zoon vlucht ook voor de politie, hij blaast een politieauto op met een handgranaat, wordt beschoten door een politiehelikopter en weet uiteindelijk te ontkomen als hij met zijn auto door een billboard springt. De eigenaar van de auto staat verbaasd te kijken als het jochie met een handrembochtje de zwaar beschadigde auto terugzet op de parkeerplaats. De jongen gooit de sleutels naar de eigenaar en gaat weer naast zijn vader zitten, die lijkt nauwelijks in de gaten te hebben dat zijn zoon weg is geweest. Hij biedt zijn zoon de controller aan zodat hij ook kan spelen maar deze bedankt.

De reclame wordt afgesloten met het logo van HSBC Bank en de slogan different points of view are welcome here. De reclame is nooit in Nederland uitgezonden.

Zie ook