GTAGames.nl

Speciale voertuigen (GTA IV)

Van WikiGTA - De Nederlandse Grand Theft Auto Walkthrough!
Ga naar: navigatie, zoeken
Work-in-Progress.png Werk in uitvoering!

WikiGTA is continu in verbouw en aanbouw. Deze pagina is op dit moment onder constructie. Hierdoor is het mogelijk dat de informatie op deze pagina momenteel incompleet of incorrect is. Kun je bepaalde informatie niet vinden, of twijfel je aan de betrouwbaarheid ervan, kom dan over een tijdje nog eens terug om te kijken of deze pagina al voltooid is!

Net zoals in veel voorgaande GTA's, zitten er in GTA IV enkele unieke voertuigen, die moeilijk verkrijgbaar zijn, of slechts eenmalig in het spel voorkomen. Met uniek wordt een unieke eigenschap bedoeld, die de normale uitvoering van het voertuig niet heeft, zoals een unieke grill of een kleur die anders niet voorkomt. In tegenstelling tot GTA's zoals GTA San Andreas of GTA Vice City zijn de unieke eigenschappen enkel cosmetisch, volledig kogelvrije of vuurbestendige voertuigen zijn in GTA IV dus niet aanwezig.

Op deze pagina is een overzicht van alle speciale voertuigen met een bijhorende beschrijving terug te vinden. Het is mogelijk om een totaal van tien voertuigen op te slaan, verspreid over vijf locaties, wat neerkomt op twee voertuigen per locatie. De parkeerplaats die tot elk safe house behoort is gedurende het hele spel beschikbaar om voertuigen in op te slaan, zelfs al wordt het door de gebeurtenissen in de verhaallijn onmogelijk om er nog je spel op te slaan of is het safe house simpelweg nog niet bemachtigd. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om gebruik te maken van de parkeerplaats bij Playboy X' Crib, ook al heb je besloten hem niet van kant te maken in de missie The Holland Play.

Table of Content

Voertuigen die beperkt of slechts eenmalig voorkomen

Roman's Taxi

GTA IV Romans Taxi Normal.jpg

Hoewel je het eerst niet zou vermoeden is Roman's Taxi een voertuig dat slechts voor een bepaalde tijd in het spel aanwezig is. De taxi is het transportmiddel in vrijwel alle beginmissies die je van Roman krijgt, kan worden gebruikt om taximissies voor zijn taxibedrijf uit te voeren en is de wagen die je komt oppikken wanneer je een 60% friendship met hem hebt verkregen. In elk van bovenstaande situaties is het mogelijk om de taxi te houden en op te slaan bij een appartement naar keuze. Na de missie Hostile Negotiation zal de wagen die je ophaalt via Roman's special vaardigheid niet langer Roman's Taxi, maar een Cavalcade zijn en is ook het niet langer mogelijk hem terug te vinden.

Laundromat

GTA IV Laundromat SP.jpg

De Laundromat is een aangepaste versie van de Burrito en is slechts in twee missies verkrijgbaar. Een eerste keer is vrij vroeg in het spel, namelijk tijdens de missie Hung Out to Dry, waarin de eigenaar van de wasserette in dit voertuig zal vluchten. Om het busje voor jezelf te houden dien je het simpelweg te stelen aan de achterkant van de shop. Loop dus niet in de marker vooraan, anders is je kans verkeken. Door de Laundromat te stelen zal de missie wel falen, echter is deze vrij eenvoudig opnieuw te spelen.

De tweede keer dat het voertuig in een missie verschijnt is tijdens Meltdown, een missie waarin het verkeer van vooraf is bepaald en waarin de Laundromat tezamen met enkele andere voertuigen voor het stoplicht in Hematite St. staat te wachten. Je kunt hem hier zeer gemakkelijk stelen, maar aangezien je moet stoppen en de Laundromat niet het snelste voertuig is kun je Luca en z'n maten uit het oog verliezen, wat ervoor zorgt dat de missie faalt.

Police Stockade

in Tunnel of Death

Romero

in Undertaker


Voertuigen in speciale kleuren

Pikzwarte Roman's Taxi

GTA IV Black Romans Taxi.jpg

In de eerste missie van het spel, The Cousins Bellic is het mogelijk om een pikzwarte versie van Roman's Taxi te bemachtigen. De normale versie is voorzien van een eerder donkergrijs zijpaneel net boven de voorste wielen, de taxi die door Roman wordt gebruikt om Niko op te halen beschikt echter over pikzwarte zijpanelen. Dit is enkel het geval in deze missie. Roman's taxi's die je later in het spel tegenkomt zullen nooit volledig uit dezelfde kleur bestaan, zelfs na een bezoekje aan een Spray shop.

Om deze pikzwarte versie voor jezelf te houden, moet je de wagen voor Roman's appartement binnen het parkeervak parkeren. Let op dat je marker die de cutscene activeert niet raakt, anders ben je het voertuig kwijt aangezien hij na de cutscene verdwijnt. Wanneer de wagen in de juiste positie staat geparkeerd stap dan uit en zorg dat je wasted of busted raakt. Het weglopen van Roman resulteert eveneens in het falen van de missie, maar zorgt ervoor dat de wagen verdwijnt, dus eerder vermelde acties zijn de enige juiste. Nadat je wasted of busted bent zal de missie simpelweg opnieuw starten en wanneer je bij het appartement komt zal je de pikzwarte taxi er reeds geparkeerd zien staan.

Beige Willard

GTA IV Beige Willard.jpg

De Willard die door de Albaneese loan sharks in de missie It's your Call wordt gebruikt beschikt over een unieke beige kleur. Door de loan sharks aan te vallen wanneer deze het voertuig verlaten in plaats van Roman via de telefoon te waarschuwen zal de missie falen, maar het voertuig dat anders afgesloten is zal nu open zijn, waardoor je het simpelweg kunt stelen en opslaan mocht je dat willen.

Heb je het voertuig in bovenstaande missie gemist dan heb je een tweede kans tijdens de missie Bleed Out. De Willard staat geparkeerd aan het basketbalpleintje waar Roman in elkaar wordt geslagen, maar is afgesloten. Om hem te openen dien je Roman te vermoorden, waarna de missie uiteraard ook faalt.

Witte Blista Compact met grijze onderkant

GTA IV Wit Grijze Blista Compact.jpg

De Blista Compact die je in de missie Clean Getaway voor Vlad moet stelen heeft een unieke witte kleur, verschillend van de eerder zilveren kleur die een normale Blista Compact heeft. Daarnaast is de onderkant van de wagen grijs en niet het typische zwart. Door de wagen voldoende hard te beschadigen, veelal tot deze niet meer in staat is om te starten zal de missie falen. Als je Blista Compact wilt behouden zorg dan dat je hem parkeert voor je safehouse alvorens je uitstapt, de deuren gaan namelijk op slot van zodra je uitstapt. Het is nog steeds mogelijk om de wagen naar de parkeerplaats te duwen door gebruik te maken van een ander voertuig, maar deze manier is veel omslachtiger en kan vermeden worden.

Een eenvoudigere manier om deze unieke witte Blista Compact te verkrijgen is door te wachten tot de missie Ivan the Not So Terrible, waarin hij simpelweg voor Comrades Bar staat geparkeerd. Breng hem naar de overkant van de straat, naar je safe house. Steel vervolgens een ander voertuig en voltooi de missie.

Zwarte Ruiner met gele onderkant en schijn

GTA IV Zwart Gele Ruiner.jpg

De Ruiner die door Ivan in de missie Ivan the Not So Terrible wordt gebruikt om te ontsnappen heeft een uniek zwart-gele kleurencombinatie, gepaard met een schijn die rood, blauw of goud kan zijn. Achtervolg Ivan tot hij bij de bouwwerf stopt en de wagen verlaat. Zorg ervoor dat alvorens je Ivan verder achtervolgt je plaats neemt in zijn voertuig, zodat het spel de Ruiner herkent als het laatste voertuig waarin je hebt gereden. Deze stap is zeer belangrijk, anders verdwijnt de wagen na het beëindigen van de missie. Deed je alles correct, dan zal de Ruiner je staan opwachten waar Ivan hem verliet.

Deze pagina is online te bekijken via "https://nl.wikigta.org/wiki/Speciale_voertuigen_(GTA_IV)"