GTAGames.nl

Telefoon

Van WikiGTA - De Nederlandse Grand Theft Auto Walkthrough!
Ga naar: navigatie, zoeken
De speler ontvangt een missie via een telefoongesprek met een opdrachtgever in GTA London

Telefoons spelen in GTA een belangrijke rol.

Classics

In de classic Grand Theft Auto's worden missies gegeven via telefoons op straat. Wanneer je niet met een missie bezig bent wijst de pijl altijd naar een of meer rinkelende telefoons. Je kunt zelf bepalen wanneer je de telefoon opneemt en daarmee de missie start. In GTA2 heeft iedere gang een eigen set telefoons. De kleur (groen, geel of rood) geeft de moeilijkheidsgraad van de missie aan en hoeveel respect je nodig hebt om de missie te kunnen starten.

Een telefoon in GTA Vice City

GTA III era

Vanaf GTA III worden straattelefoons voornamelijk gebruikt voor zijmissies, zoals die van Marty Chonks of Mister Black. Vanaf GTA Vice City maken de hoofdrolspelers ook wel gebruik van een mobiele telefoon, waarmee ze gebeld kunnen worden door andere personages.

GTA IV

Een belangrijk onderdeel van GTA IV is de mobiele telefoon. Met deze handige gadget, die nog niet in deze vorm in een eerdere GTA zat, kan je nu makkelijk gebeld worden en zelf mensen bellen om klusjes op te knappen of om uit te gaan. Daarnaast biedt de telefoon toegang tot de Multiplayer, de Video-editor van GTA IV en een fotocamera. In tegenstelling tot wat gehoopt werd, kan je hiermee niet in-game foto's maken, tenzij het in missie gevraagd wordt. In dat geval wordt de foto ook niet opgeslagen.

Mobiel in GTA IV

De eerste mobiel

In de tweede missie van GTA IV (It's your Call) krijgt Niko Romans oude telefoon om hem te bellen als de loan sharks eraan komen. Na de missie mag Niko te telefoon houden, waarmee hij mensen kan bellen voor een activiteit of een klus. Je brengt de telefoon in beeld door op het pijltje omhoog [PC], Cross.gif [PS3] of Abutton.gif [X360] te drukken. Nog een keer drukken brengt de telefoon nog een stukje omhoog, waarna je zelf een nummer kan intoetsen. Bij de PlayStation 3 en de Xbox 360 moet je cijfer voor cijfer bevestigen, terwijl je bij de PC het nummer gemakkelijk met het numpad kan intoetsen. Met de backspace [PC], Circle.gif [PS3] of B [X360] kan je de telefoon weer naar beneden halen om met Enter [PC], Cross.gif [PS3] of Abutton.gif [X360] door het menu te bladeren. Met de backspace [PC], Circle.gif [PS3] of B [X360] kan je naar het vorige menu gaan totdat de telefoon verdwijnt. Je kan onder andere berichten (SMS/Messages) lezen, de Organizer voor afspraken gebruiken en instellingen van je telefoon beheren.

De Whiz 8300

Bij de missie Photo Shoot krijg je een nieuwe mobiel die meer functies heeft. Deze mobiel, de Whiz genoemd, bevat in tegenstelling tot je oude mobiel een camera en je kan er nu ringtones, themes en geluiden (SFX) opzetten. Om hieraan te komen moet je in een Tw@ internetcafé naar de website www.vipluxuryringtones.com gaan, waar je voor slechts $100 je favoriete ringtone, theme en geluidje kan downloaden. Vervolgens kan je in de instellingen van je telefoon je gedownloade spullen beheren.

GTA V en GTA Online

In GTA V keert de mobiele telefoon terug en heeft deze opnieuw een belangrijke rol. In tegenstelling tot de analoge telefoons uit voorgaande GTA's beschikt de speler dit keer over een smartphone. Zoals in GTA IV kunnen opdrachtgevers de speler bellen om klusjes op te knappen. Naast de mogelijkheid om iemand te bellen uit je contactenlijst en berichten te ontvangen zijn er een aantal extra functies toegevoegd:

  • Email-app om email berichten van personages te ontvangen, lezen en te beantwoorden.
  • Joblist-app om de huidige openstaande (zij-)missies te bekijken.
  • Quick Save-app om het spel snel op te slaan zonder eerst naar een safehouse te moeten. Deze optie is alleen beschikbaar buiten missies.
  • Snapmatic-app om foto's te maken en deze te uploaden naar de Rockstar Social Club.
  • Internet-app om verschillende websites te bezoeken.


Michael, Franklin en Trevor hebben ieder hun eigen merk telefoon. Echter is dit alleen cosmetisch en zijn de functies hetzelfde. De layouts zijn respectievelijk gebaseerd op iOS, Android en Windows Phone.

In GTA Online wordt er ook gebruik gemaakt van de mobiele telefoon. Spelers kunnen elkaar bellen en berichten sturen. Net zoals in GTA V gebruiken opdrachtgevers de mobiele telefoon om de speler op de hoogte te brengen van missies (GTA Online). Daarnaast kunnen spelers Job uitnodigingen ontvangen en versturen via de mobiel (bijvoorbeeld voor een Race). Wel missen er een aantal apps uit GTA V waaronder de Joblist app en de Quick Save app.

Michael's iFruit 9iX
Franklin's Bittersweet
Trevor's Facade

Trivia

  • In het scherm van Trevor's mobiel zit een barst.
  • In GTA Online gebruikt de speler dezelfde telefoon als Michael, de iFruit 9iX.

Zie ook:

Deze pagina is online te bekijken via "https://nl.wikigta.org/wiki/Telefoon"