GTAGames.nl

Verhaallijn (GTA V)

Van WikiGTA - De Nederlandse Grand Theft Auto Walkthrough!
Ga naar: navigatie, zoeken

Hoofdpagina > Grand Theft Auto V > Verhaalijn


Work-in-Progress.png Werk in uitvoering!

WikiGTA is continu in verbouw en aanbouw. Deze pagina is op dit moment onder constructie. Hierdoor is het mogelijk dat de informatie op deze pagina momenteel incompleet of incorrect is. Kun je bepaalde informatie niet vinden, of twijfel je aan de betrouwbaarheid ervan, kom dan over een tijdje nog eens terug om te kijken of deze pagina al voltooid is!

Een Silver Certificate vijfdollarbiljet uit 1899.
Voordat Michael De Santa naar Los Santos verhuist is hij beter bekend als Michael Townley. Zonder opleiding of geld besluit Michael naar de criminaliteit te grijpen en overvalt hij voor de eerste keer een bank in Carcer City. Hiermee verdient hij $10.000 en een gevangenisstraf. Hierna leert hij Trevor Philips kennen, een gestoorde Canadees die alles doet voor geld. Niet veel later ontmoet Michael een stripper, waarmee hij trouwt en twee kinderen mee krijgt. Opeens realiseert hij zich dat hij nu niet meer alleen is en veel kan verliezen als het fout gaat en hij besluit betere plannen te maken.

Het is 2004, Ludendorff, North Yankton. Ergens begin dit jaar ontmoet Michael een FIB agent genaamd Dave Norton die hem de gouden uitweg biedt. In ruil voor een aantal miljoen en Trevor’s leven wordt Michael's geschiedenis schoongemaakt en kan hij een nieuw leven beginnen. In de opvolgende overval zetten zij de dood van Michael in scene. Al gauw gaat het mis, de bewaking ontmaskert Michael en tijdens de achtervolging wordt de bestuurder doodgeschoten. Michael neemt het stuur over en gebruikt deze kans om naar de afgesproken plek te gaan. Trevor verwacht dat hier een helikopter gereed staat voor een ontsnapping, maar hier ligt Dave te wachten. Onverwachts loopt Brad, een handlanger van de groep, net voor Trevor zodra Dave het schot vuurt. Michael vangt de tweede kogel zoals gepland, maar heeft geen zichtbare wonden. Ondanks dat acteert Michael dat de wond fataal is en zegt dat Trevor er vandoor moet gaan. Hierna wordt Michael Townley dood verklaard en zoals afgesproken regelt Dave een nieuwe plek voor Michael. Hij verandert zijn achternaam in ‘De Santa’, zijn oude bijnaam.

Los Santos, 2013

Geld en overvallen plegen speelt in GTAV een grote rol

Michael verhuist met zijn vrouw en kinderen naar het zonnige Los Santos, waar hij met al het verdiende geld een luxe leven kan leiden. Het is inmiddels 2013 en de derde personage komt in beeld, Franklin Clinton. Samen met zijn vriend Lamar Davis zat hij in het criminele wereldje van drugs dealen, auto’s jatten en winkels overvallen. Na een gevangenisstraf in 2008 besluit hij uit deze wereld te stappen en belandt hij samen met Lamar bij Simeon Yetarian, een autodealer. Op het eerste oog lijkt zijn zaak een schone handel, maar Simeon verkoopt auto’s aan mensen die het niet kunnen betalen. Zodra de betaalperiode verloopt laat hij Franklin de auto ophalen. Dan krijgt Franklin de opdracht om een BeeJay XL op te halen bij Jimmy De Santa, de zoon van Michael, maar Michael verwachtte Franklin al. Onder schot gehouden rijdt Franklin door de voorruit van de autodealer, wat meteen het einde van zijn baan betekent.

Hierna helpt Franklin met een aantal klussen voor Michael, zoals het terughalen van zijn gestolen boot. Ook vermoedt Michael dat zijn vrouw vreemd gaat met haar tenniscoach. Nadat hij de coach heeft gevolgd naar, vermoedelijk, zijn woning besluit Michael om het terras te verwoesten. Iets later wordt duidelijk dat het de woning van Martin Madrazo is en deze eist 2,5 miljoen voor schadevergoeding. Dit geld hebben beide heren niet en als enige optie besluit Michael om terug te gaan naar het criminele circuit. Hij zoekt contact met zijn oude partner Lester Crest en vraagt of Franklin ook helpt met deze klus. Franklin ziet dit als een kans om een echte succesvolle crimineel te zijn. De overval verloopt volgens plan, maar buiten staat één nietsvermoedende persoon die eist dat de heren de motoren ergens anders parkeren. Michael duwt de man omver en zegt hem enkel één ding:

“You forget a thousand things every day, pal. Make sure this is one of ‘em”

Dit is opgenomen op camera en verschijnt op TV in het nieuws. Trevor ziet dit nieuws en herkent Michael meteen door de uitspraak. Het kon enkel niet waar wezen, want Michael was 9 jaar geleden neergeschoten. Trevor besluit om deze persoon maar eens op te zoeken, want er is maar één die deze uitspraak gebruikte. Trevor is na het incident in North Yankton in Sandy Shores gaan wonen, een klein dorpje ten Noorden van Los Santos. Met drie nieuwe partners, Ron, Chef en Wade heeft hij een nieuwe onderneming met het maken en verkopen van crystal meth. Hij laat Wade zoeken of er mensen in Los Santos onder de naam ‘Michael Townley’ wonen. Wade vindt twee namen van een verkeerde leeftijd, maar vindt ook een Michael de Santa. Een man van dezelfde leeftijd met een vrouw en twee kinderen. Trevor weet het zeker en gaat direct richting Los Santos. Trevor breekt binnen en er ontstaat een discussie over allerlei zaken. Gelukkig wordt de discussie opgebroken zodra blijkt dat Tracey, de dochter van Michael, zich belachelijk staat te maken op tv.

Niet veel later krijgt Michael een telefoontje van een oude bekende, Dave, die hem graag wil spreken. Dave legt Michael uit dat de overval niet een slimme keuze is geweest en dat de FIB nogal verdacht naar de zaak kijkt. De FIB heeft documenten gevonden van de deal van 10 jaar geleden en zowel Dave als Michael hebben een groot probleem als dit bekend wordt. Michael moet Dave met een aantal klussen helpen om ervoor te zorgen dat Dave niet verdacht blijft. In paniek belt Michael Franklin op en vertelt hij dat hij met de FIB werkt. Toch blijft Franklin vertrouwen hebben in Michael, omdat hij wel heeft geholpen toen Franklin in een moeilijke situatie zat. Iets daarna komt ook Trevor erachter zodra hij wordt gevraagd om te helpen met een klus om een terrorist op te sporen. Zodra Michael naar huis gaat, wordt hij gevraagd mee te doen met yoga. Zodra de instructeur wel erg ver gaat, wordt Michael woedend en Amanda vertrekt. Om te kalmeren gaat hij met Jimmy een eindje rijden. Jimmy verlamt hem met behulp van drugs. Hij vertelt Michael dat hij er vandoor gaat met de auto. Zodra Michael éénmaal wakker wordt, vindt hij thuis een briefje dat zijn familie voorlopig weg is. In de tussentijd probeert Trevor vrienden te worden met Franklin door samen een klusje te gaan doen. De geplande drugsdeal lijkt in orde te zijn, maar Trevor ziet dat het pakketje nep is. Toch zoekt Trevor naar een andere manier om geld te verdienen en ontdekt dat er een container is met een extreem waardevol voorwerp.

De overval is gepland op de groep genaamd Merryweather in een zwaar beveiligd pand in de havens. Alles gaat volgens plan, maar Lester belt dat hetgeen wat zij hebben gestolen een gevaarlijk wapen is, sterk genoeg om de hele stad plat te leggen. Trevor wil alsnog het wapen verkopen, maar er is geen keuze. Het is het niet waard om het risico te nemen en ze laten het wapen achter. Trevor is woest dat hij geen enkele cent krijgt voor al het werk. Na de overval op Merryweather worden de heren gebeld door Haines en Norton voor een volgende klus. Deze keer moeten zij een truck vol met geld afkomstig van drugsdealers overvallen. Haines geeft aan dat dit geld nodig is om de FIB in orde te houden en belooft een deel van het geld als beloning. De overval wordt van tevoren voorbereid en verloopt volgens plan. De truck moet worden afgeleverd bij Devin Weston, een multi-millionaire, die een deal aanbiedt om een aantal peperdure sportwagens te stelen. Deze klus laat Michael voornamelijk aan Franklin over, omdat hij zelf druk is met een aantal eigen klussen. Ook belt Martin Madrazo ineens op die een dringende vraag heeft aan Michael.

Madrazo wil dat Michael en Trevor een vliegtuig neerhalen waar een aantal belangrijke documenten in zitten. Michael schiet het vliegtuig vanaf een berg uit de lucht en Trevor volgt het vliegtuig. Zodra Trevor belt dat hij klaar is, spreken ze vlak buiten de stad af. Hier krijgt Michael een verrassing: Trevor heeft de vrouw van Madrazo gekidnapt als vooruitbetaling. Trevor is het ondertussen spuugzat dat hij constant dingen doet zonder betaald te worden. Michael weet waar Madrazo toe in staat is en besluit om samen met Trevor onder te duiken. Inmiddels heeft Franklin de gevraagde wagens voor Devin gevonden, maar telkens als Franklin om geld vraagt, belooft Devin dat dit nog komt. Voordat Franklin dit kan uitzoeken, wordt hij door Michael gebeld dat er weer een grote overval voor de deur staat. Haines en Norton hebben wederom gebeld, deze keer met de vraag om een IAA fabriek te overvallen en daaruit een neurotoxische gif te stelen, die zou gebruikt worden door de IAA om een terroristische aanval in scene te zetten. Voor de overval hebben zij een Cargobob nodig, waar momenteel geen geld voor is.

Paleto Bay zoals gezien in de gameplay-trailer.
Hierbij besluiten de heren om een bank te overvallen om het geld te bemachtigen. De bank in Paleto Bay lijkt het perfecte doelwit, omdat deze met miljoenen dollars vol zit van de corrupte politie van Blaine County. Hiervoor treffen zij de grootste voorbereiding, omdat zij veel verzet verwachten. Met een aantal gestolen zware body armours en miniguns overvallen zij de bank. De heren krijgen ieder een klein deel als beloning en het grootste deel gaat naar de benodigdheden voor de overval op de IAA fabriek. Tussendoor besluiten Michael en Trevor om een Merryweather trein te stoppen waar goud en antiek in zit om Madrazo af te betalen. Trevor is pissig zodra Michael besluit om alleen datgene wat nodig is mee te nemen, maar Michael belooft dat, zodra de FIB klaar is, zij samen met Franklin “The Big Score” gaan maken. Niet veel later krijgen de heren een telefoontje van Haines dat alles gereed is voor de overal op de IAA fabriek. Het gif wordt gestolen en in een container vervoerd door middel van de Cargobob.

Bury the Hatchet

Trevor heeft nu een tijd bij een neef van Wade gewoond in Los Santos en zodra hij ’s avonds thuis komt, loopt de spanning flink op. Trevor is het onderhand helemaal zat dat iedereen rustig aan doet. In woede vermoord hij Wade’s neef en vriendin en neemt hij met geweld de nabijgelegen stripclub over. Dan besluit Trevor om verhaal te gaan halen bij Michael. Hij weet nog steeds niet wat er nou gebeurd is in North Yankton. Dan valt het kwartje bij Trevor: wie is er begraven in het graf van Michael in North Yankton? Michael probeert Trevor nog te stoppen, maar Trevor komt erachter dat Brad daar begraven ligt. Dan is het glashelder voor Trevor. Hij moest ook in de grond liggen, zodat Michael zelf vrijuit kon gaan. Voordat de situatie te ver uit de hand loopt, rent Trevor er vandoor terwijl Wei Cheng, een bussinesspartner van Trevor, achter Michael aan gaat. Zodra Michael in de auto zit, ziet hij dat Trevor de sleutels nog heeft. Michael wordt door Wei Cheng gepakt en Cheng gebruikt dit als een manier om Trevor te bedreigen. Helaas boeit Trevor dat helemaal niks en gaat hij terug naar Los Santos om de laatste klussen met Franklin te doen.

Na een tijdje wordt Franklin ongerust omdat hij al een hele tijd niks heeft gehoord van Michael. Hij zoekt contact met Lester die de telefoon van Michael kan traceren. Ze houden Michael in een vleesfabriek vast waar ook Michael aan Cheng vertelt dat het Trevor niks kan boeien. Dan is Cheng het zat en zet de machine aan waar Michael langzaam heen rolt. Net op tijd breekt Franklin binnen om Michael vrij te breken. Hierna vraagt Franklin wat er nou allemaal gebeurd is in North Yankton. Michael legt het uit en Franklin begrijpt deels de reden. Michael en Franklin worden hierna voor de laatste keer opgebeld door Haines. Er loopt een onderzoek naar Haines over de afgelopen situaties en hij wil dat dit verwijderd wordt. Het plan is simpel: inbreken in het hoofdkantoor, de computer hacken en de bestanden verwijderen. Daarnaast bedenkt Michael dat dit meteen het moment is om de eigen zaken daar te verwijderen, wat hij ook aan Franklin belooft. Dit verloopt onverwachts volgens plan, omdat Michael dacht dat deze inbraak een onmogelijke opgave was. Hij geeft ook toe dat hij niet had verwacht er levend uit te komen.

The Wrap up

Zodra dit eenmaal gebeurd is denken Michael en Franklin dat het boek dicht is en dat alle zaken afgerond zijn, totdat Norton Michael wederom belt om af te spreken. Michael vertelt dat de afgelopen inbraak de laatste klus was en dat hij er geen zin meer in heeft, maar zodra Norton vertelt over de overvallen bij Merryweather gaat Michael toch praten met Norton. Ook verschijnt Haines en hij probeert zowel Norton en Michael te arresteren. Dan verschijnen de IAA, FIB én Merryweather. Dit eindigt in een groot vuurgevecht tussen drie partijen en Michael probeert zich hier een weg door heen te banen. Dan verschijnt er een gewapende helikopter en is er geen uitweg meer mogelijk. Voordat de helikopter het vuur kan openen, wordt de piloot neergeschoten door niemand anders dan Trevor. Trevor helpt Michael te ontsnappen aan de chaos en Michael vraagt zich af waarom Trevor terug is. Trevor heeft nog één ding zijn hoofd. One. Last. Score. De grote overval op de Union Depository.

Ondertussen krijgt Franklin een verontrustend telefoontje van zijn vriend Lamar dat hij in problemen zit. Door middel van Lester komen Michael en Trevor beiden om Lamar te helpen. Lamar wordt door een boze gang, aan wie hij geld aan schuldig is, vastgehouden in een houtzagerij in de bossen. Ter plekke verzinnen de heren een plan. Trevor wil door de voordeur naar binnen rijden, Michael wil van een afstand alles rustig aan doen en Franklin wil samen werken en een afleiding creëren. Uiteindelijk krijgen zij Lamar vrij en kunnen zij beginnen met de voorbereiding voor de Big Score, de grote laatste overval op de Union Depository.

The Big Score


Grand Theft Auto V
Missies Verhaallijn · Missieoverzicht · Missies · 100% Checklist Icon GTA V orange small.png
Submissies Strangers and Freaks · Random Events · Flight School · Shooting Range · Races · Triatlons · Minigames · Stunt Plane Time Trials · Therapist Sessions
Features Voertuigen · Wapens · Personages · Dieren · Gangs · Radiozenders · Safe houses · Bedrijven · BAWSAQ · Voeding · Prostituees · Websites · Multiplayer · Rockstar Editor
Collectables Spaceship Parts · Letter Scraps · Under the Bridges · Knife Flights · Parachuting · Stunt Jumps · Hidden Packages · For Sale Signs · Epsilon Tracts · Nuclear Waste · Submarine Parts · Monkey Mosaics · Wildlife Photography · Peyote · Achievements & Trophies
DLC Beach Bum Update · Valentine's Day Massacre Special · Business Update · High Life Update · I'm Not a Hipster Update · Independence Day Special · San Andreas Flight School Update · Last Team Standing Update · Festive Surprise Update · Ill Gotten Gains Update
Overige Special Editions · Cheats · Easter eggs · Plattegronden · Vindplaatsen · Besturing · Trailers · Credits · Systeemeisen
Deze pagina is online te bekijken via "https://nl.wikigta.org/wiki/Verhaallijn_(GTA_V)"